ItalienSe Rom på 3 dage - Dag 2


Colosseum, Rom, oktober 2009.

Dag 2 gik turen til:

OBS: Klik på billederne eller her for at se dem i en større udgave.

OBS: Hent vores guide i PDF-format: Se Rom på 3 dage.

Turen dag 2 beskrives mere detaljeret i det følgende:

Colosseum, Rom
Colosseum, Rom, oktober 2009.

2.1. Colosseo (N41º 53.408' E012º 29.608')

Colosseum er opkaldt efter den kolossale bronzestatue af kejser Nero, der var mere end 35 meter høj og tidligere stod på samme sted. I dag er den verdensberømte arena symbolet på Rom verden over. Det imponerende ”teater” blev bygget under det Flaviske dynasti mellem 72-80 f.Kr., på et sted hvor der tidligere lå en kunstig sø, der tilhørte det storslåede Domus Aurea, et bygningsanlæg med haver der var opført af Nero. Over 100.000 m³ af den fineste hvide travertin blev fragtet fra bruddene ved Tivoli for at bygge amfiteateret, der er det største der blev opført i det romerske imperium. Colosseum kunne rumme 70.000 tilskuere, der kunne se kampe mellem gladiatorer, jagt på dyr og ikke mindst sjældne dyr fragtet hjem fra det store romerrige og i starten havde man de såkaldte Numachie; søslag hvor hele arenaen blev oversvømmet. Arkitekten der lavede bygningsværket skulle have været kastet for de vilde dyr, som en ”tak for hans indsats”. Derved indledte han en tid med blod og voldsomhed som i mange år skulle være bygningens attraktion. I middelalderen blev Colosseum lavet om til et fort. Senere tog man byggematerialer fra den kæmpe konstuktion indtil man i midten af det 18. århundrede indrettede hospital i arenaen. Først i midten af de 18. årh. erklærede Pave Benedict XIV stedet for et ”helligt sted” og plyndringer og ødelæggelser stoppede.


Colosseum, Rom, oktober 2009.

2.2. Domus Aurea (N41º 53.481' E012º 29.716')

I år 64 byggede kejser Nero et næsten 10 km langt palads – kaldet Neros gyldne hus – fra Palatinerhøjen helt til Oppiohøjen. Visse af dele af paladset var belagt med guld og prydet med ædelstene og pragtfulde udsmykninger. Efter Neros død blev det hele dækket til med jord, for at fjerne mindet om tyrannen. I det 15. århundrede blev stedet opdaget ved et tilfælde. I dag kan man under jordens overflade vandre igennem 30 af Neros 150 værelser.


Palatinerhøjen, Rom, oktober 2009.

2.3. Palatino (N41º 53.268' E012º 29.383')

Palatinerhøjen er en af Roms syv høje mod nord grænsende til Forum Romanum. Ifølge romersk tradition blev Romulus og Remus – Roms grundlæggere – ført med floden til foden af Palatinerhøjen, og Roms første bebyggelse opstod på dette sted. Rester af hytter viser, at Palatino var beboet fra ca. 900 f.Kr. Bl.a. Cicero, Sulla og Marcus Antonius havde boliger her. I kejsertiden var Palatino kvarteret for de kejserlige paladser. Augustus købte et hus, der blev kernen i et stort palads, der hørte sammen med et Apollontempel og flere offentlige bygninger. Efterfølgeren, Tiberius, opførte et nyt palads, og med Nero blev hele højen inddraget i Domus Transitoria, og senere i Domus Aurea, ”Det Gyldne Palads”.


Forum Romanum, Rom, oktober 2009.

2.4. Foro Romano (N41º 53.581' E012º 29.220')

Forum Romanum er Roms vigtigste arkæologiske udgravning. Anlægget strækker sig fra Capitol til Palatinerhøjen. Helt tilbage i det 7. årh. f.Kr. var Forum stedet for al politisk, religiøst og kommercielt liv i Rom. Her ligger talerstolen, ”rostra”, hvorfra Cicero holdt sine berømte taler. Her blev romerske hærførere hyldet, når de sejrrigt vendte hjem fra kamp. Der var herfra at Augustus besluttede at alverden skulle skrives i mandtal. Det enorme romerrige blev styret herfra. Forum Romanum emmer af historie, og man kan gå rundt i timevis og forstille sig hvordan verdens magtcentrum så ud for over 2.000 år siden. Senere under andre kejsere opstod der andre ”fora”: Foro di Augusto, di Cecare, di Nerva og di Vespasiano og ikke mindst det imponerende Foro di Traiano, der var datidens shoppingcenter.


Capitolium, Rom, oktober 2009.

2.5. Campidoglio (N41º 53.586' E012º 28.988')

Siden sin oprindelse har Capitolium været hjemsted for byens regering, og har dermed udgjort rammerne omkring højtidelige offentlige festligheder. Piazza del Campidoglio, er tegnet af Michelangelo, og er omgivet af tre fornemme paladser: Det centrale, Palazzo Senatorio, der er sæde for kommunen, mens de to på siderne, Palazzo dei Conservatori og Palazzo Nuovo, rummer de Capitolske museers skatte. Det capitolske billedgalleri rummer mere end 200 malerier fra det 14. til det 18. århundrede af talentfulde malere som: Tiziano, Pietro Da Cortona, Caravaggio, Guercino, Rubens og mange flere. Pladsen domineres af en kopi af en bronze-rytterstatue af Marc Aurelius, som undgik at blive destrueret, fordi man mente at den forestillede den kristne kejser Constantin. Den elegante sokkel blev tegnet af Michelangelo. Originalstatuen findes inde i det tilstødende museum. En ny passage forbinder Piazza del Campidoglio med Vittoriano-terrasserne, som har en fantastisk udsigt over byen. Vittoriano, også et monument over Victor Emanuel II, den første konge i Italien, er nu helt åbnet for offentligheden og gratis, herunder museums-mindesmærket med flagene for de væbnede styrker og Museum of the Risorgimento. Monumentet blev indviet i 1911 for at fejre halvtredsåret for foreningen af Italien og siden 1921 har været Den Ukendte Soldats Grav.


Piazza Venezia, Rom, oktober 2009.

2.6. Piazza Venezia (N41º 53.736' E012º 28.957')

På vejen ned fra Campidoglio kan man passende gå via Piazza Venezia. Her kan man se Fædrelandsmonumentet, det store hvide monument, hvor den evige flamme brænder. Bygningen kaldes i folkemunde ”Lagkagen”, ”Bryllupskagen”, ”Skrivemaskinen” eller ”Gebisset”, og er trods byggestilen ikke fra antikken. Ikke desto mindre er den et af Roms mange vartegn, og er værd at kaste et blik på.


Fædrelandsmonumentet, Rom, oktober 2009.

2.7. Fontana di Trevi (N41º 54.047' E012º 29.001')

Fontænen er bygget af arkitekten Salvi (1735) under pave Clement XII, udgør forsiden af Palazzo Poli. Vandet kommer fra den gamle romerske akvædukt ”Acqua Vergine”, som har fået navn efter en ung pige (virgo), som viste romerske soldater, hvor vandet sprang fra. Øverst til venstre er der et relief, som viser kejser Agrippa, der godkendte byggeplanerne. Øverst til højre er fortalt historien om den unge pige. Ellers er den centrale figur i fontænen havets gud Neptun, ridende på konkylier med heste spændt foran. Den ene hest er rolig, den anden ophidset, som et symbol på havets skiftende stemninger. Kaskader af vand fosser ned. Meget barokt - men måske ikke arkitektonisk set det smukkeste værk i Rom. Men besøges skal det. Ikke mindst for at kaste en mønt i fontænen som skulle sikre at man vender tilbage til Rom, og det er helt sikkert værd at ofre et par centimer for at opnå netop den garanti. Fontænen blev først berømt efter den dejlige Anita Ekberg sprang i fontænen i Fellinis film ”La Dolce Vita”.


Fontana di Trevi, Rom, oktober 2009.

2.8. Campo de' Fiori (N41º 53.759' E012º 28.305')

Campo dei Fiori er en rektangulær plads nær Piazza Navona ved grænsen mellem rione Parione og rione Regola. Campo dei Fiori betyder direkte oversat ”blomstereng”. Pladsen fik navnet i middelalderen, hvor der rent faktisk var eng her. Fra det 17. århundrede blev der to gange ugentligt afholdt hestemarked her. Offentlige henrettelser blev foretaget her. Siden 1869 har der været grønsags- og fiskemarked her hver morgen. Den gamle fontæne ”la Terrina” (”Suppeterrinen”) som engang blev brugt til at vande kvæg blev genplaceret her i 1889, og bliver nu om dage brugt til at vande blomster fra.

Campo de' Fiori, Rom
Aftenstemning på Campo de' Fiori, Rom, oktober 2009.

DownloadHent Touristernes guide Se Rom på 3 dage:

Opdateret: 11. december 2010